Voorzieningen in Libanon
Telefonie en internet
In Libanon kan men voor buitenlandse telefoongesprekken bellen vanuit telefoon-kantoren of vanuit de hotels. Hiervoor geldt vaak een minimumduur van drie minuten en het is relatief duur. In de avond is naar het buitenland bellen vaak goedkoper.
Libanon beschikt over een goed mobiel netwerk, maar in bergachtige gebieden is er niet altijd bereik. De kosten van mobiel bellen met een Nederlandse simkaart verschilt per provider. Voor een simlockvrije telefoon kan het voordeliger zijn om een lokale simkaart en opwaardeerkaarten te kopen op het vliegveld.
Opwaardeerkaarten zijn te koop in telefoonwinkels, winkelcentra, hotels en bij tankstations. In de grote hotels is wifi beschikbaar. In alle grote plaatsen zijn internetcafés te vinden.
Elektriciteit in Libanon
De netspanning in Libanon bedraagt 220 volt. Apparaten met een platte stekker kunt u meestal normaal gebruiken. Voor apparaten met een andere (geaarde) stekker heeft u een 3 potige stekker of een wereldstekker nodig.
Sanitair
Het sanitair onderweg is eenvoudig, met soms naast gewone toiletten ook hurktoiletten. Er wordt onderweg gebruik gemaakt van de toiletten bij de bezienswaardigheden en wegrestaurants.
In de hotels en restaurants is het sanitair net zoals in ons eigen land maar er is wel 1 verschil, het wc papier mag niet in het toilet worden gedeponeerd met doorspoelen, dit mag u in de prullenbak deponeren.
Banken en wisselkantoren
De meeste banken zijn van maandag tot en met zaterdag open van 08.00 uur tot 14.00 uur. Wisselkantoren hebben ruimere openingstijden, deze zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 17.00 uur. Tijdens de ramadan gaan kantoren, winkels en banken later open en sluiten eerder.
Winkels
De meeste winkels zijn de hele week geopend van 09.00 uur tot 22.00 uur. Vrijdag rond het middaggebed gesloten.
Fooien
Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Libanon geldt een fooiencultuur, de fooi staat bekend als ‘bakshish’.
Om alles vlot en soepel te laten verlopen werkt de reisleider meestal met een centrale fooienpot voor onder andere de geleverde diensten van de gids, de chauffeurs, de kofferdragers et cetera. Waar geen servicekosten berekend zijn, kan een fooi van 10 tot 15% van de rekening gegeven worden. Met vragen over de fooienpot kunt u terecht bij uw reisleider die u ook altijd inzicht kan geven in de uitgegeven bedragen.